poniedziałek, 25 października 2010

10.10.25 Pici i cantuccini - toskanskie specjaly


Toskania to nie tylko piekne widoki, miasta i wspomnienia duchowe :) Region ten slynie tez z pysznych specjalow kulinarnych a my podczas naszej podrozy mielismy okazje kilka z nich spotkac i skosztowac!


W Sienie bardzo popularne sa podawane z sosem pomidorowym PiCi. Jest to rodzaj domowo przygotowanego spaghetti, popularny takze w prowincji Grosseto (niedaleko parku La Maremma). Ich sekret nie lezy w recepturze (woda, maka i troszke jajka) ale w sposobie wyrabiania - wyrabiajac ciast trzeba stworzyc dlugie i lekko grubiutkie spaghetti. Pyyyyyycha :) 


Pici przywiezlismy "na wynos" i skosztowalismy juz w domu, doskonale komponowaly sie z bialym winem Le Fornaci, ktore przywiezlismy z San Giminiano.

Na deser skosztowalismy rowniez specjalow z tego sredniowiecznego miasteczka. Chodzi oczywiscie o popularne w calej Toskani cantuccini - przypominajace sucharki chrupiace i twarde ciasteczka z migdalami, ktore macza sie w specjalnym winie deserowym Vin Santo. Pysia, wino rozgrzewa, i delikatnie zmiekcza twarde ciasteczka, ktore zachowuja jednak swoj chrupiacy karakter dzieki prazonym migdalom. Mniami!



1 komentarz:

  1. Mniam, mniam smakowicie brzmi i wyglada:)

    OdpowiedzUsuń