niedziela, 17 października 2010

10.10.17 Francja i Wlochy na stole!








































Parmezan!
 Nie macie jeszcze pomyslu na niedzielny obiad? Proponuje dwa specjaly: z kuchni francuskiej - jajo na plaszczu z pora i wloskiej - risotto z dyni. 

Dania sa absolutnie wysmienite i lekkie, my jako fani zarowno rosotto jak i dyni nie mozemy sie oprzec zwlaszcza delikatnemu smakowi rozplywajacej sie dyni zatopionej w kremowym wloskim risotto. Obydwie potrawy doskonale do siebie pasuja i lacza w sobie francuska wykwintnosc z wloskim dobrym smakiem. 

Przygotowanie obiadu zajmie Wam okolo pol godziny. Potrzebujecie (proporcje, z wiadomych powodow, dla dwoch osob): 10 dag drobno pokrojonej dyni, 15 dag ryzu do risotto, maslo, oliwe, 2 srednie cebule, jednego dosc grubego pora bez lisci, 0,5 l gotujacego sie rosolu, troche swiezo startego parmezanu, smietane, 2 jaja, sol i pieprz.

Podsmazanie dyni z ryzem
Prawdziwe wloskie risotto, robi sie na rosole, ktory nadaje mu niepowtarzalny smak. Jesli nie macie zamiaru jesc tego samego dnia kurczaka i nie chcecie gotowac rosolu, mozecie troche oszukac - nie widac az takiej roznicy, jesli dodacie po prostu rosol z kostki, uwazajcie tylko zeby nie byl za slony. 


Pomimo ze parmezan w Polsce drogi, nie rezygnujcie z niego, bo on wlasnie zapewnia reszte niepowtarzalnego smaku i kremowej konsystencji. Potrzeba go naprawde nie duzo - mozecie kupic nawet tylko 50 g., jakby co nie zepsuje sie - moze lezec w lodowce nawet rok! 

Zatem do dziela!

Dolewanie rosolu

Cebule i pora mielicie w mikserze (maja byc drobno pokrojone) lub kroicie drobno recznie. Na kazdej z dwoch patelni rozpuszczacie troche oliwy i masla, zlocicie chwile cebule. Na jedna dorzucacie drobno pokrojona dynie, na druga por i smazycie ok 10 min na malym ogniu. 

Pora solicie, pieprzycie i dodajecie do niego smietane i mieszacie tak, zeby wyszla konsystencja à la krem. Wkladacie go do dwoch zaroodpornych miseczek, formujecie gniazdka i wbijacie na nie po jajku. 


Formowanie gniazdek
Do dyni dorzucacie ryz, podsmazacie ok 2 min. Potem dolewacie do niej gotujacy sie rosol, czekacie az sie wszystko zagotuje, rosol powoli odparuje i wtedy znowu troche dolewacie i tak dotad az ryz sie ugotuje (ok 10-15 min). W miedzyczasie wylewacie na pora jeszcze troszke smietany i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 200°C dotad, az jajka sie zetna (5-10 min max). 


Gdy ryz bedzie ugotowany, dorzucacie parmezan i troche masla, mieszacie. Pozniej troszke rozgniatacie co drugi kawalek dyni i mozecie troszke risotto popieprzyc, zeby przelamac slodkawy smak dyni. 


Et voilà! Podajcie ze swiezym chlebkiem i bialym winem - mniam!



4 komentarze:

  1. Och jak smakowicie to wszystko wygląda;) już nie mogę się doczekać aż Was odwiedzę i zasmakuję włoskich specjałów:D zupełnie jak w filmie "Jedz, módl się, kochaj"
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam, cudne wyszlo! Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. musze wyprobowac (aczkolwiek bez dodatku wina)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie, ze tak! W koncu laczysz te kultury:)

    OdpowiedzUsuń