Parmezan! |
Nie macie jeszcze pomyslu na niedzielny obiad? Proponuje dwa specjaly: z kuchni francuskiej - jajo na plaszczu z pora i wloskiej - risotto z dyni.
Dania sa absolutnie wysmienite i lekkie, my jako fani zarowno rosotto jak i dyni nie mozemy sie oprzec zwlaszcza delikatnemu smakowi rozplywajacej sie dyni zatopionej w kremowym wloskim risotto. Obydwie potrawy doskonale do siebie pasuja i lacza w sobie francuska wykwintnosc z wloskim dobrym smakiem.
Przygotowanie obiadu zajmie Wam okolo pol godziny. Potrzebujecie (proporcje, z wiadomych powodow, dla dwoch osob): 10 dag drobno pokrojonej dyni, 15 dag ryzu do risotto, maslo, oliwe, 2 srednie cebule, jednego dosc grubego pora bez lisci, 0,5 l gotujacego sie rosolu, troche swiezo startego parmezanu, smietane, 2 jaja, sol i pieprz.
Podsmazanie dyni z ryzem |
Prawdziwe wloskie risotto, robi sie na rosole, ktory nadaje mu niepowtarzalny smak. Jesli nie macie zamiaru jesc tego samego dnia kurczaka i nie chcecie gotowac rosolu, mozecie troche oszukac - nie widac az takiej roznicy, jesli dodacie po prostu rosol z kostki, uwazajcie tylko zeby nie byl za slony.
Pomimo ze parmezan w Polsce drogi, nie rezygnujcie z niego, bo on wlasnie zapewnia reszte niepowtarzalnego smaku i kremowej konsystencji. Potrzeba go naprawde nie duzo - mozecie kupic nawet tylko 50 g., jakby co nie zepsuje sie - moze lezec w lodowce nawet rok!
Zatem do dziela!
Dolewanie rosolu |
Cebule i pora mielicie w mikserze (maja byc drobno pokrojone) lub kroicie drobno recznie. Na kazdej z dwoch patelni rozpuszczacie troche oliwy i masla, zlocicie chwile cebule. Na jedna dorzucacie drobno pokrojona dynie, na druga por i smazycie ok 10 min na malym ogniu.
Pora solicie, pieprzycie i dodajecie do niego smietane i mieszacie tak, zeby wyszla konsystencja à la krem. Wkladacie go do dwoch zaroodpornych miseczek, formujecie gniazdka i wbijacie na nie po jajku.
Formowanie gniazdek |
Do dyni dorzucacie ryz, podsmazacie ok 2 min. Potem dolewacie do niej gotujacy sie rosol, czekacie az sie wszystko zagotuje, rosol powoli odparuje i wtedy znowu troche dolewacie i tak dotad az ryz sie ugotuje (ok 10-15 min). W miedzyczasie wylewacie na pora jeszcze troszke smietany i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 200°C dotad, az jajka sie zetna (5-10 min max).
Gdy ryz bedzie ugotowany, dorzucacie parmezan i troche masla, mieszacie. Pozniej troszke rozgniatacie co drugi kawalek dyni i mozecie troszke risotto popieprzyc, zeby przelamac slodkawy smak dyni.
Et voilà! Podajcie ze swiezym chlebkiem i bialym winem - mniam!
Och jak smakowicie to wszystko wygląda;) już nie mogę się doczekać aż Was odwiedzę i zasmakuję włoskich specjałów:D zupełnie jak w filmie "Jedz, módl się, kochaj"
OdpowiedzUsuńAnia
Zrobilam, cudne wyszlo! Ela
OdpowiedzUsuńmusze wyprobowac (aczkolwiek bez dodatku wina)
OdpowiedzUsuńPewnie, ze tak! W koncu laczysz te kultury:)
OdpowiedzUsuń