piątek, 31 grudnia 2010

12.12.31 Sylwester po wlosku? Nie zapomnijcie o soczewicy!

Sylwester we Wloszech? Spodziewajcie sie przede wszystkim tradycyjnego, sylwestrowego jedzenia i toastu. Okazuje sie, ze nawet Ci Wlosi, ktorzy deklaruja, ze w Sylwestra nie robia nic, nie potrafia odmowic kulinarnym tradycjom i butelce szampana o polnocy. 

Wlosi wydadza na dzisiejsze kolacje ok. 2, 7 miliarda euro. Wiekszosc Wlochow wybiera sie na polnocny toast na place swoich miast. Do swietowania wystrzeli tej nocy 60 milionow butlek szampana. 

Trudno zapomniec o kupieniu potrzebnych produktow do tradycyjnego wloskiego sylwestrowego posilku. W sklepach mozna sie zaopatrzec w specjalnie przygotowane na te okazje kosze z wszystkim, co musi sie na stole znalezc. 

Obowiazkowym daniem (jest to zarazem danie glowne) sa lentichie czyli soczewica, ktora wedlug legendy przynosi szczescie i pomyslnosc na nastepny rok. Jak mawiaja Wlosi - lepiej nie kusic losu i na wszelki wypadek nie odstepowac od tej tradycji. Lentichie podaje sie z cotechino - rodzaj wloskiej kielbaski z surowego miesa wieprzowego, skory i sloniny, ktora je sie po ugotowaniu w wodzie. Zauwazylem, ze do koszykow dodaje sie zawsze czerwone wino sycylijskie Nero d'Avola oraz grzyby. Na pierwsze danie Wlosi jedza tradycyjnie makaron z sosem. Na deser (o polnocy) je sie wloskie klasyczne Panettone (najlepiej z Mediolanu, gdzie sie narodzilo) z musujacym winem spumante. To jak, swietujecie po polsku czy po wlosku? 

Pomyslnosci w nadchodzacym roku 2011!


2 komentarze:

  1. Swietuje dzis popolsku,ale na pewno ktorys z sylwestrow spedze po wlosku i to we wloszech! na razie jest salsa w polsko-kubanskich klimatach! Wam zycze szampanskiej wloskiej zabawy! Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekujemy! i do szybkiego zobaczenia w Nowym Roku, najlepiej we Wloszech wlasnie :) przyjezdzaj, u nas szampansko ale i slonecznie!!

    OdpowiedzUsuń