wtorek, 7 czerwca 2011

11.06.07 Pod slońcem Toskanii

Powracamy z oddali, aby przedstawić kolejną odsłonę naszego cyklu zjednoczeniowego. Nie, nie zapomnielismy o blogu! Mamy tylko mniej czasu na pisanie. Dziś słów kilka o regionie, do którego wzdychają narody. Francuzi wypowiadają jego nazwę z nabożna czcią i przymkniętymi w rozmarzeniu oczami. Ba! Nawet nazywają swoje córki "Toscane". Amerykanie przyjeżdżają tam, aby brać ślub lub chociaż zrobić ślubną sesję, a Polacy chętnie jeżdżą tam na wakacje. Przed wami Toskania! Tym razem nie okiem turystów, ale pochodzącej z tego regionu Malayki.


E&M: Co według Ciebie odróżnia Toskanię od innych regionów?

Mój region jest niezwykły przede wszystkim pod względem geograficznym, bo powstał na różnorodnym terenie. Dzięki temu jego morfologia jest tak bogata: jest tu morze, góry, płaskowyż, a przede wszystkim wzgórza, które w lecie mienią się wszystkimi odcieniami zieleni. Uprawia się tu dużo winorośli i oliwek. To z Toskanii pochodzą jedne z najlepszych gatunków win i oliwy z oliwek znane na całym świecie.

Często słyszę też, że mieszkańcy Toskanii sa gościnni i słoneczni. Ich akcent bawi niektórych Włochów. No i Toskania jest regionem słynącym z palio czyli wyścigów konnych, których tradycja sięga średniowiecza. Najsłynniejsze jest palio w Sienie, ale podobne zawody odbywają się też w mniejszych miastach, w których średniowieczne mury pozostały nietknięte.

E&MJakie dania sa typowe dla Toskanii?

Znaną potrawa jest Lampredotto. Jest to część wołowego żolądka (po polsku trawieniec), złożonego z części chudej i tłustej. Gotuje się go w wodzie z pomidorami, cebulą i selerem. Kanapki z Lampredotto były dawniej potrawą biedoty i ludzi pracujacych. Dziś można znaleźć wiele przepisów na risotto, rosół czy pomidory z lambredotto. Ale nie pytajcie mnie, czy to jest dobre:) Nie mam pojęcia!  Warto natomiast skosztować dolce della nonna z orzeszkami pinii i kremem oraz matonelli z orzeszkami pinii i wanilią! Mniam! Wymyslil je kucharz z Florencji Guido Samorini, bo klienci jego restauracji zmęczeni małym wyborem tradycyjnych ciast poprosili go o niespodzianke. Ciasta zrobiły furrorę! Na letnie gorące dni polecam Panzanelle - sałatkę z pomidorów i ogórków, czasem z dodatkiem cebuli i bazylii, którą je się z chlebem. Całość polana oczywiscie oliwą!

E&MGdzie absolutnie trzeba pojechac będąc w Toskanii?

Polecam wszystkim San Gimignano i małe miejscowości takie jak Montaione, Castelfalfi czy Certaldo. Ale żeby zrozumiec Toskanię i ją w pełni poczuć, warto oprócz zwiedzania miasteczek popatrzeć na pejzaże, które rozciągają się przy drogach. Coś pięknego! Polecam też oczywiscie Florencje, szczególnie strefę centrum. Warto zajrzeć też do Pizy na Piazza dei Miracoli. Pojedźcie też do Livorno, bo jest tam piękne morze! No i nie zapomnijcie o Sienie!


(Wiekszość z tych miejsc zwiedziliśmy, więc klikając na nazwę miasta przejdziecie do odpowiedniego posta. Przeżyjmy to wspólnie jeszcze raz;).


E&MKto znany urodził sie w Toskanii?

Gwiazdy znane w całych Włoszech to przede wszystkim komicy, choćby Roberto Begnini. Warto wspomnieć też o Leonardo Pierracioni, który jest taże reżyserem. W tym roku można obejrzec jego najnowszy film Finalmente la felicità.



E&M: Jacy sa mieszkancy Toskanii? Co jest w dobrym tonie, gdy ktoś z tego regionu zaprasza nas do domu?

Ludzie w Toskanii dużo żartuja, ale też są troche drażliwi. Żeby zostać dobrze przyjętym wystarczy pokazać, że się chce zrobić coś wspólnie. To jest zawsze mile widziane. Poza tym żadne środki ostrożności nie są potrzebne. Wystarczy nie być snobistycznym ani  niegrzecznym.


Niedługo napiszemy o Lazio, bo przeprowadziliśmy już odpowiedni wywiad do cyklu zjednoczeniowego, ale też dlatego, że w poniedziałek zaczynamy miesięczną przygodę z Rzymem! Zaglądajcie do nas!

2 komentarze:

  1. O jak miło, że się odezwaliście. Z ogromną przyjemnością przeżywam to jeszcze raz.
    Samych przyjemności w Rzymie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że znów jesteście.
    Certaldo.... mmmm.. Jedźcie tam koniecznie!
    Kinga

    OdpowiedzUsuń