poniedziałek, 21 lutego 2011

11.02.21 Region zakochanych

Dzis zapraszamy Was na drugi odcinek naszego wielkiego zjednoczeniowego przepytywania reprezentantow wloskich regionow. Pojedziemy teraz na kilka minut Waszej lektury do Veneto - Wenecji Euganejskiej. Przyblizy nam ja nauczycielka pracujaca w Mediolanie, ktora mieliscie juz okazje poznac, gdy opisywalismy Wam jej papiro


zrodlo: turismoitalia.it

Veneto to przede wszystkim Wenecja, Verona, Padwa oraz Vicenza i Mestre. Najwyzszym wzniesieniem jest tam... Marmolada - najwyzszy szczyt Dolomitow :) Prawdopodobnie (ach, nie powinnismy tego pisac, zeby nie zapeszyc, ale PRAWDOPODOBNIE bedziemy jeszcze mieli sporo okazji, zeby Wam ten region przyblizyc i opowiedziec nasze wrazenia ;) Teraz oddajmy glos Silvii :)


E&M: Co wedlug Ciebie odroznia Veneto od innnych regionow?

Veneto jest bardzo zroznicowanym i bogatym regionem. Charakteryzuje go przede wszystkim morze, gory i ich slynne osrodki narciarskie, Lago di Garda (najwieksze i najczystsze jezioro Wloch, polozone miedzy Wenecja i Mediolanem) oraz bardzo urocze wioski i wioseczki. Mieszkancy Veneto sa bardzo przywiazani do tradycji, powiedzialabym, ze czasem az za bardzo. Mysle przede wszystkim o dosc zdystansowanych i zamknietych na innych mieszkancach gor. Jest to rowniez obszar, na ktorym od dawna bardzo dobrze rozwija sie kultura - w Padwie znajduje sie jeden z najstarszych wloskich uniwersytetow. Moglabym jeszcze wiele na ten temat powiedziec!

E&MJakie dania sa typowe dla Veneto?

Jesli chodzi o Veneto, a zwlaszcza Verone, z ktorej pochodze, nie mozna nie wspomniec o pandoro (rodzaj baby drozdzowej o zapachu waniliowym, do ktorej wypieku uzywa sie duzej ilosci jaj; razem z panettone sa to dwa najbardziej znane desery okresu Bozego Narodzenia). Jesli chodzi o "cos na zab", najbardziej znana jest pearà - sos na bazie masla, chleba, pieprzu i szpiku kostnego (chodzi najprawdopodobniej o kosci zwierzece, jakich uzywa sie na zupe... Fakt, mielismy zrobic reportaz z wloskiej masarni, ale na razie risotto na rosole nam tak smakuje, ze szpiku za bardzo nie szukalismy:). Nazwa sosu pochodzi od pieprzu, ktorego do jego przygotowania daje sie ponoc naprawde duzo. Sos je sie z gotowanym miesem. Nie mozna jednak zapomniec przede wszystkim naszego fantastycznego wina! Inne danie, jakie kojarzy mi sie z regionem - baccalà alla vicentina,  jest typowe przede wszystkim dla Vicenzy. (Jest to dorsz zapiekany w sosie z cebuli, czosnku, pietruszki i sardeli). Jak tylko wroce do domu poprosze moja mame, ktora jest swietna kucharka, o kilka przepisow!

E&MGdzie absolutnie trzeba pojechac bedac w Veneto?

Przede wszystkim Wenecja. Potem Lago di Garda. Nie mozna pominac jakiejs typowej, uroczej wioseczki, ktora charakteryzuje sie winoroslami, drzewkami oliwkowymi, sadami wisniowymi i brzoskwinnymi. Warto zajechac tez do przepieknej Verony, gdzie w lato trzeba koniecznie zobaczyc przedstwienie w ramach stagione lirica organizowanej na Arena di Verona - teatrze rzymskim, zsymbolu miasta obok Balkonu i pomnika Romea i Julii. Padova slynie, jak juz wspominalam, ze swego uniwersytetu, ktory rowniez mozna zwiedzac, oraz znane jest jako miasto rowerow. 

E&MKto znany urodzil sie w Veneto?


Veneto dalo Italii przede wszystkim wielu wybitnych sportowcow. Mysle tu na przyklad o Federice Pellegrini, wielokrotnej mistrzyni swiata w plywaniu. Veneto to takze jeden z najlepszych osrodkow rugby, znacie moze braci Mirco i Mauro Bergamasco, wielkich wloskich rugbistow? Jesli cofniemy sie w czasie, to na mysl przychodza mi architekt Palladio, malarz Mantegna, zlodziej kobiecych serc Giacomo Casanova i oczywiscie znany wszystkim wspanialy kompozytor Antonio Vivaldi!

E&M: Jacy sa mieszkancy Veneto? Co jest w dobrym tonie, gdy ktos z tego regionu zaprasza nas do domu?


Jak juz wspominalam, sa czasem troszke zamknieci na innych i mocno przywiazani do tradycji oraz do dialektu. Stad niestety wielu sympatyzuje z Liga Polnocna (Lega Nord to wloska partia polityczna ktora walczy o niepodleglosc polnocnych Wloch zwanych od rzeki Pad Padania. Liderem partii jest Umberto Bossi). Wielu mowi gwara i przez to sa latwo rozpoznawalni! A zeby kogos zaakceptowali to... trzeba byc gotowym z nimi swietowac czyli napic sie z nimi (czasem nawet nie bac sie przesadzic:).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz