Dzisiaj o jednym z wloskich nadmorskich specjalow - owocach morza!Vongole odkrylismy podczas naszej pierwszej podrozy po Wloszech - do Toskanii. (psssst! niedlugo Neapol!). Vongole to rodzaj malzy, o ile sie nie myle, w Polsce z braku rozwonietej tradycji owocoz morza nazywany wlasnie po prostu malza.
Jako, ze owoce morza nie wystepuja powszechnie w Polsce nie zamieszczam przepisu ;) Mysle, ze nikt by sie nie pokusil o ich gotowanie. Naprawde jednak warto wybrac sie na degustacje do jakiejs knajpki podczas podrozy we Wloszech. Tagliatelle alle vongole to swieze tagliatelle podawane z sosem z malz z pietruszka i biala trufla. Danie ma charakterystyczny, ostry smak - malze podkreslone sa bowiem intensywnym aromatem grzybow.
A jak tam Wasze wloskie gotowanie? Ktos sie pokusil o risotto z dynia lub nalewke z opuncji? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz