wtorek, 16 listopada 2010

10.11.16 Tagliatelle alle vongole

Dzisiaj o jednym z wloskich nadmorskich specjalow - owocach morza!Vongole odkrylismy podczas naszej pierwszej podrozy po Wloszech - do Toskanii. (psssst! niedlugo Neapol!). Vongole to rodzaj malzy, o ile sie nie myle, w Polsce z braku rozwonietej tradycji owocoz morza nazywany wlasnie po prostu malza.



Jako, ze owoce morza nie wystepuja powszechnie w Polsce nie zamieszczam przepisu ;) Mysle, ze nikt by sie nie pokusil o ich gotowanie. Naprawde jednak warto wybrac sie na degustacje do jakiejs knajpki podczas podrozy we Wloszech.
Tagliatelle alle vongole to swieze tagliatelle podawane z sosem z malz z pietruszka i biala trufla. Danie ma charakterystyczny, ostry smak - malze podkreslone sa bowiem intensywnym aromatem grzybow. 

A jak tam Wasze wloskie gotowanie? Ktos sie pokusil o risotto z dynia lub nalewke z opuncji? :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz