niedziela, 21 listopada 2010

10.11.21 Slodycz Alessandrii

Byla ambrozja, teraz pora na nektar:) Proponujemy dzisiaj kolejne wyborne regionalne wino: Dolcetto d'Acqui. Produkowane jest w lezacej w Piemoncie prowincji Aleksandria.

Jest to wino intensywnie czerwone, wrecz rubinowe. W jego aromacie wyczuwa sie nutke owocowa dojrzalych wisni i sliwek. Doskonale pasuje praktycznie do kazdej potrawy.

Przy okazji kilka slow o klasyfikacji win we Wloszech. Istnieja 3 kategorie: wino stolowe (vino da tavola), wino DOC i DOCG. Wino zaklasyfikowane jako vino da tavola nie musi spełniać żadnych kryteriów związanych z pochodzeniem winogron, doborem ich odmian, technologią produkcji itp. Oczywiście musi być produktem naturalnej fermentacji winogron i zawierać odpowiednią ilość  alkoholu. Teoretycznie jest więc winem najniższej jakości.

Dolcetto d'Acqui jest oznaczone certifikatem jakosci DOC co oznacza Denominazione di Origine Controllata. Oznacza to, ze winogrona uzyte do produkcji wina zostaly zebrane na okreslonym terenie (w tym wypadku w Aleksandrii). Nie tylko mamy zagwarantowane, ze wino aleksandryjskie nie zostalo zrobione z winogron np. sycylijskich, ale takze, ze sposob uprawy winorosli jest zgodny z normami jesli chodzi o przeksztalcenie terenu, uzycie chemikaliow itp. Pochodzenie wina jest sprawdzane przed wprowadzeniem go na rynek za pomoca analizy chemicznej oraz testu smakowo-wechowego i potwierdzone dekretem ministerialnym. 

Oprocz win DOC istnieja rowniez wina oznaczone najwyzszym certyfikatem jakosci DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Przechodza one dwa testy: jeden podczas produkcji (jak wina DOC) i kolejny podczas butelkowania.




1 komentarz:

  1. Brawo!Gratulacje!!! No i była okazja na opróżnienie Dolcetto.

    OdpowiedzUsuń