czwartek, 11 listopada 2010

10.11.11 Kawa w cetki


Pyszne wloskie latte macchiato (cetkowane czy tez poplamione mleko:) Jedna z naszych ulubionych kaw, przewaznie popoludniowa. Latte kojarzy sie wszystkim z wyjsciem do kawiarni, ale bez problemu mozna przygotowac je samemu w domu. Podstawa jest otrzymanie trzech warstw - goracego mleka, espresso i pysznej mlecznej pianki. Aby uzyskac taki efekt, do mleka i mlecznej piany nalezy powoli, po sciance dolewac goraca kawe. Z powodow oczywistych najlepiej podawac w przewroczystej szklance :) Kawe mozna podac na wiele sposobow - ze smakowym syropem (polecamy przede wszystkim francuskie syropy Monin, mozna kupic przez internet), z kakao lub cynamonem. Rowniez idealna na dlugie jesienne wieczory :) 
PS. Caffè latte macchiato jest dosc rzadko pita we Wloszech, poniewaz zawiera malo kofeiny a duzo mleka i z tego powodu uwaza sie ja przede wszystkim za... kawe dla dzieci :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz