wtorek, 29 marca 2011

11.03.29 Wiosna all'italiana na talerzu

Dzis o krolowej (albo jednej z krolowych) kuchni wloskiej – la minestrone

Podajemy Wam nasz przepis i polecamy zupe ugotowac – niby zupa wielowarzywna a jednak smakuje zupelnie inaczej niz polskie zupy!

Dwie duze cebule i 2 zabki czosnku drobno kroicie. Nastepnie w kostke kroicie 3 cukinie i 3-4 pomidory, seler naciowy, 3-4 marchewki i 2 ziemniaki. Proporcje warzyw zaleza jednak przede wszystkim od wielkosci Waszego garnka – warzyw musi byc na tyle duzo, zeby zupa byla dosc gesta.


Nastepnie gotujecie z 2 kostkami bulionowymi wszystko ok. 30 minut. Po uplywie tego czasu dorzucacie swieze, pokrojone drobno bazylie i pietruszke, biala fasole z puszki (typu jas), doprawiacie sola i pieprzem. Gotujecie jeszcze ok. 10 min.

Minestrone podawajcie z odrobina oliwy i – jak kto lubi – ze startym parmezanem. I co, taka zupa warzywna ale jednak troche egzotyczna, nie?

Jako ze z minestrone jest troche jak z naszym bigosem – co dom to przepis i co przepis to lepszy – nie ma we Wloszech jednego przepisu na minestrone, kazda gospodyni wie najlepiej jak te zupe nalezy przyrzadzic. Moze Wy tez gotujecie minestrone, macie swoj sprawdzony przepis lub przepis od jakiejs wloskiej casalinga - gospodyni domowej? Albo mozecie zapytac Waszych znajomych Wlochow jak minestrone gotuje sie w ich domu? Podzielcie sie Waszymi wskazowkami w komentarzach, zeby nasza wspolna blogowa minestrone byla absolutnie perfetta!


4 komentarze:

  1. Rzadko gotuję zupy. w ogóle gotuje rzadziej niż kiedyś. Ale wypróbuję Wasz przepis. Dzięki!
    Kinga z Krakowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprobuj koniecznie! My gotujemy duzo, ale fakt - czasu brak. Dlatego wymyslilismy szybko wersje dobrego jedzenia, ktora sprawdza sie w wielu przypadkach. W przypadku minestrone po obraniu wszystkich warzyw siekamy je w takim malym robocie kuchennym - pulsacyjnie, zwracajac uwage kiedy sa juz drobno pokrojone, zeby nie wyszla papka. Sprawdza sie bardzo -wychodzi szybko i smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. No to jutro
    minestrone :) Dzięki też!

    A.W.

    OdpowiedzUsuń