wtorek, 3 maja 2011

11.05.03 Krol wloskich warzyw, Jego Wysokosc Pomidor

Nie ma kuchni wloskiej bez makaronu, nie ma jej takze bez pomidorow :) Odswiezamy dzis troche nasz kacik lakomczucha i proponujemy pomysl na smaczna kolacje all'italiana!

Zdjecie uzytkownika Brzoskwinia z flickr.com
Potrzebne beda:

2 kg pomidorow, 3-4 zabki czosnku, 3-4 lyzki oliwy, swieza bazylia, sol i pieprz. 

Pomidory trzeba obrac ze skory i pokroic w kostke. Zeby obieralo sie je latwiej, mozna najpierw wlozyc je na ok. pol minuty do goracej wody. Na patelni rozgrzewamy troche oliwy, smazymy pokrojony drobno czosnek i bazylie. Potem dodajemy pomidory i smazymy ok. godziny na wolnym ogniu do czasu, gdy woda calkowicie wyparuje. Doprawiamy do smaku i dolewamy troche oliwy na sam koniec. Prawda, ze proste? Ugotujcie i zobaczcie jakie smaczne!!! :)


3 komentarze:

  1. O tak! Uwielbiam tego króla w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześc mam pytanie,co warto zwiedzić w okolicy Bibione

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, Wenecje? :) Nie wiem za bardzo, bo w tamte rejony wybieramy sie na przelomie lipca i sierpnia. Podobno Gemona del Friuli Udine jest urokliwa, a karjobrazowo te obszary przypominaja malownicze piemonckie Langhe wiec warto zobaczyc tez male miasteczka i krajobrazy :)

    OdpowiedzUsuń